Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri
Steve Jobs sadece bir CEO değildi, hayata erken veda edişinin de etkisiyle bir jenerasyonun kahramanı haline geldi. Rakiplerinin önüne geçmek, toplumun geri kalanından farklı olmak isteyen hemen herkesin etkilendiği bir isimdi. Kurucularından biri olduğu Apple’den kovulduğu, daha sonra yönetici olarak tekrar davet edildiği ve şirketi bir dünya markası haline getirdiği hikayesi herkesin ilgisini çekti. Bu magazinsel meselelerin ötesinde kendisi pazarlama dünyasının kurallarını baştan aşağı değiştirdi. Yazımızın konusu Steve Jobs’un pazarlama sanatına olan yaklaşımı, onun pazarlama stratejisini 8 başlık altında inceleyeceğiz.

 

1) Ortaya Kusursuz Bir Ürün Çıkar

Çok az girişimci bunun farkındadır, birçok insan fazla satış yapmanın en önemli yolunun reklam ve pazarlama olduğunu düşünür. Steve Jobs ise her şeyin muhteşem bir ürünle başladığını düşünmekteydi. Güzel bir tasarım, iyi bir performans ve hatta kaliteli bir paketlemeye sahip olmayan bir ürünün hiçbir şekilde başarılı olamayacağını iddia ediyordu. Kendi ağzından dinleyelim:

Mesele, popüler kültürle, insanları aldatmayla ya da sahip olmadıkları bir şeye ihtiyaçları olduğuna ikna etmekle ilgili değil. Biz kendimiz nasıl bir şeye para vereceğimizi düşünüyoruz, insanların da bizim para vermeye değer bulduğumuz şeyleri satın alacağına inanıyoruz. Sokağa çıkıp insanlara ne istediklerini soramazsınız, Henry Ford’un harika bir sözü vardır: “İnsanlara ne istediklerini sorsaydım daha hızlı bir at derlerdi”.

Yapılması gereken şey öncelikle kaliteli bir ürüne sahip olmak daha sonra bunu pazarlamaya çalışmaktır. Siz olsanız o ürüne para verir miydiniz? Üretirken ya da satış yaparken sürekli bunu sorgulayın.

 

2) Sadece Ürün Değil, Fikir de Sat

Apple, bir ürünü satarken o ürünle birlikte “konsept” de satar. iPhone satın alan birisi, telefonla birlikte birçok ideoloji de satın aldığını bilir, bunlar Steve Jobs’un temsilcisi olduğu ideolojilerdir; farklı düşün, hayatı başkasının kurallarıyla yaşama, hayallerinin peşinden koş… Böylesi gösterişli fikirler, insanların sizin ürününüze olan yönelimini artıracaktır. Apple’nin 1984 yılında yayınlanmış aşağıdaki reklamı, insanlara fikir satma amacı güden stratejinin çok güzel bir örneğidir. Reklamın verdiği mesaj Macintosh bilgisayarların üretildiği 1984 yılının artık eskisi gibi olmayacağıdır.

 

3) Müşterileri Avukatın Konumuna Getir

Müşterilerinizi ateşli birer savunucunuz haline getirirseniz satışlarınız hiç olmadığı kadar artar. Müşterilerinize fikir satmak onları bu fikrin, dolayısıyla ürününüzün, savunucusu haline getirir. İnsanlar, daha önce bahsettiğimiz “farklı düşün, hayatı başkasının kurallarıyla yaşama” gibi fikirleri savunmayı severler. Çünkü ürününüzle birlikte satın aldıkları bu fikirler onların sosyal statüsünü yükseltecektir.

Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri

 

4) Vereceğin Mesaja Hakim Ol

Birçoğumuz Steve Jobs’u ürün sunumlarından hatırlıyoruz. Bu tanıtımların hiçbiri sıkıcı birer PowerPoint sunumu şeklinde gerçekleşmedi. Steve Jobs hepsinde ne söyleyeceğinden emin, vereceği mesaja hakim görünüyordu. Bu görünüm pazarlamacının profesyonel olduğu ve ürününden emin olduğu izlenimi uyandırır. Slaytlara boğulmuş amatör bir sunum, profesyonel dünyada felaketle sonuçlanır.

Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri

 

5) Bir Düşman Bul

Coca Cola ve Pepsi’nin yıllardır süregelen düşmanlıklarını düşünün. Her iki marka da bundan rahatsız değil; çünkü bu çok başarılı bir pazarlama stratejisidir. İnsanlar doğaları gereği herhangi bir olayda taraf olma gereği hissederler. Eğer karşınızda bir düşman varsa (Apple ve Samsung da güzel bir düşmanlık örneğidir) insanlar bu çekişmede bir tarafta bulunmak isteyecektir. Bu da müşterilerinizin size daha bağlı olmasını sağlar, onları daha ateşli bir savunucunuz haline getirir.

Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri

 

6) Tasarımı Basit Tut

Ürününüzün yarattığı ilk izlenim çok önemlidir, insanlar o ürüne göz attıklarında ne işe yaradığını kolaylıkla anlamalıdır. Komplike, kafa karıştırıcı ve renkli tasarımlar çoğunlukla ilgi çekmez. Ancak görünümü basitleştirirken estetikten kesinlikle taviz vermemelisiniz.

Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri

 

7) İlk Olmana Gerek Yok Ancak En İyi Olmalısın

Apple, akıllı telefonların, mp3 çalarların, tabletlerin ya da bilgisayarların mucidi değildi. Bunların hiçbirini ilk kez üretmedi ancak hepsini en kusursuz hale o getirdi. Apple, müşterilerin geri bildirimleri, firmaların deneyimleri, ağırlık, taşınabilirlik, tasarım gibi konuları göz önünde bulundurarak tüm bu ürünleri yeniden üretti. Daha önce yaşanmış tüm sorunlar yeni nesil Apple ürünlerinde çözüme kavuşturuldu. Bu arada iyi bir fikir için bazen rakiplerinizden ilham alabilirsiniz.

Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri

 

8) Ya Yaratıcı Ol ya da Öl

Ana akımdan olursanız, yani ürününüz diğerlerinden farklı olmazsa ve her model birbirinin tekrarı olursa hiçbir başarı elde edemezsiniz. Rakiplerinizin önüne geçebilmek ve pazarlama stratejinizi başarıya ulaştırmak için yaratıcı olmalısınız. İnsanların sorunlarına ve beklentilerine yaratıcı çözümler sunmalısınız.

Steve Jobs'tan Pazarlama Dersleri

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin