Kahve Sektörü Büyümeye Devam Edecek

Türkler olarak her yıl 20 ton kahve tüketiyoruz, 130 milyonu Türk kahvesi olmak üzere sektörün büyüklüğü 600 milyon TL’yi aşıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde içerisinde bu rakamın 1 milyar TL’ye ulaşması öngörülmekte. Bu süre içerisinde 100 – 120 arasında yeni kahve evinin açılması planlanıyor.

Kahve sektörü yakın zamana kadar Starbucks, Caribou gibi yabancı isimlerin dominesi altındayken yerli oyuncular doğru hamlelerle yabancı rakiplerini geride bırakmayı başardı. Şu an için sektörün %70’i yerli şirketlerin elinde bulunuyor, 2018 yılına gelindiğinde bu oran %80 olacak. Yerli şirketlerin en büyük avantajı franchising sistemiyle çalışmaları. Büyük dünya devlerinin aksine Türk şirketleri, ülke genelinde onlarca mağaza açacak bütçeye sahip değiller. Franchise almak isteyen girişimcilerin kendi öz kaynaklarıyla yaptıkları yatırımlar, hem kendilerinin hem de kahve zincirlerinin büyümesi sağlıyor. Gönül Kahvesi, Kahve Dünyası, Neşve gibi markaların birincil tercihleri Anadolu’da büyümek.

Kahve Sektörü Büyümeye Devam Edecek

 

Öncelikli Tercih Müşteri Memnuniyeti

Kahve Durağı Genel Koordinatörü Özlem Gündem, ülkenin birçok köşesinden franchise teklifi aldıklarını, öncelikli tercihlerinin ise Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri olduğunu belirtiyor. Özlem Gündem, Kahve Durağı’nın franchise vereceği girişimcileri seçerken müşteri memnuniyetini ilke edinmiş kişileri tercih ettiklerini ifade ediyor. Türk kahve zincirlerinin yurt dışında da yatırımları bulunmakta. İzmir merkezli Coffemania’nın Malezya’da üç, Eskişehir merkezli Hatır Kahvesi’nin Umman da bir şubesi bulunuyor.

Peki ya franchise yoluyla bir kahveci açmanın maliyeti ne kadar oluyor? Ortalama franchise bedeli 100 bin TL olurken dizayn ve tasarım maliyetleri 300 – 600 bin TL arasında değişiyor. Sonuç olarak yaklaşık 500 bin TL’ye ünlü bir kahve zincirinin yerel şubesini açmanız mümkün. Kayseri merkezli Neşve hariç diğer tüm firmalar ciro üzerinden belli bir royalti bedeli almakta. Bu da genellikle cironun yüzde 5’i oluyor. 1 kg kahveden 100 – 150 fincan arasında kahve yapılabiliyor ve bir fincan kahvenin satış fiyatı 5 – 7 TL arasında oluyor. Coffemania’nın kurucularından Yakub Dabak, aylık cironun ortalama olarak yüzde 15’inin kiraya gittiğini ürün maliyetinin ise yüzde 25 olduğunu söylüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin