İş hayatında belli bir bilgi birikime ve tecrübeye ulaşmış kişilerin çok yakından bileceği proje sunumları bazen tam bir baş belası olabiliyorlar. İş hayatı, sorumluluklar anlamında çalışanlar için yeteri kadar stres verici bir durumken, bir de mevzu bahis proje sunumları olduğunda etkili olacak bir şekilde nasıl sunum hazırlanır gibi sorular, çalışan insanı daha da fazla strese girmesine sebebiyet veriyor. Aslında işin püf noktası birazcık kendine güvenmekten geçiyor. İş hayatı da olağan yaşantımızla paralel bir kavram. Hayatta her şey nasıl ki kendine güvenmekle başlayıp bitiyor ise, iş hayatındaki proje sunumları ya da iş ilişkileri gibi durumlar da insanın kendisine güvenmesiyle ve “Ben başarırım” demesinden geçiyor.

İş Hayatının Olmazsa Olmazı: Projeler

Sunum Stresine Girmek, Sunumu Olumsuz Etkiler

İster bilişim, ister emlak, ister ekonomi; hangi iş alanı olursa olsun sunum iş hayatının olağan bir parçası ve stresli bir iş. Bu sunum stresini en aza indirebilmek için uygulamanın kişiye yarar sağlayacağı birçok hayat kurtarıcı kurallar var. İşte sunum nasıl yapılır maddeler halinde listeler:

İş Hayatının Olmazsa Olmazı: Projeler

  • Öncelikle sunum; giriş, gelişme(ana konu ve alt konular), sonuç şeklinde sıralı bir biçimde yapılmalıdır.
  • Dinleyicileri sıkmayacak şekilde bir anlatım dili kullanılmalı ve kendinizi dinleyicilerin yerine koymalısınız.
  • Slayt şeklinde sunum yapılacak ise slaytta ne çok fazla fotoğraf, ne de çok fazla yazı olmamalı; konuyu slayttan okumak yerine dinleyicilerle göz teması kuracak şekilde, anlaşılır bir biçimde siz anlatmalısınız.
  • Sunum, yazı tahtası gibi araç gereçlerle anlatılacak ise yazının okunabilir olması ve yazma hızı ile anlatım hızının hemen hemen aynı olması geremektedir.
  • Konunun odak noktası net olmalı, dinleyicilerde soru işareti bırakmayacak şekilde belli edilmelidir.
  • Kadınlar da, erkekler de giyim kuşama özen gösterilmeli, mümkün olduğunca abartısız kıyafetler, aksesüarlar ile kokular seçilmelidir.

Kısaca etkili sunum hazırlama teknikleri bu şekildedir. Etkili sunumda aslolan ne anlatıldığı değil, anlatılan konunun nasıl ve ne şekilde anlatıldığıdır. Anlatım sırasında hiçbir telaşa mahal vermeden, kişinin kendisine güvenerek anlatması etkili bir sunum yapmak için yeterli olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin