Girişimcilik Açısından İş FikirleriTicari hayatın başlangıcında girişim faaliyeti önemli bir rol oynar. Girişimci, emek ve sermayeyi bir araya getirip, belli riskleri de üstlenerek yaptığı yatırım sonucunda kar beklentisi güden kişidir. Girişimcilik faaliyeti sadece ticari konularda olmayıp, hayatın her alanında kendini gösterir. Ancak konu itibari ile ticari hayattaki kullanımına değineceğiz.

Girişimcilik faaliyeti için girişimcinin emek ve sermayeyi bir araya getirmesi gerekir demiştik. Emek ve sermayeyi ne için bir araya getirmeli sorusu önemlidir. Çünkü girişimci hangi iş, ürün ya da hizmete konu ticari faaliyetten gelir elde edeceğini belirlemeden, ne emek harcayabilir nede sermaye koyabilir. Burada devreye iş fikri konusu gelir ki, ticari hayatın en can alıcı konusudur. İyi bir iş fikri olmadan, sermayeniz de yoksa hiçbir yatırımcı işiniz için yeterli desteği sağlamaz.

Küresel Ekonomide Fiziki Sınırlar

Bugün teknoloji ve internet ağının yaygınlaşması, dünyanın küreselleşmesi, insanların istedikleri yerler ve alışkanlıklar hakkında, bilgi sahibi olması eskiye göre çok kolay bir hal almıştır. Birkaç tıklama ile Çin’den internet üzerinde bir ürünü beğenip, satın alabiliyor ve Türkiye’ye kadar getirtebiliyorsunuz. Ülkeler üzerindeki fiziki ve devletlere göre çizilen sınırlar internette bulunmamaktadır.

Çok kolay bir şekilde dünyada bulunan tüm milletler hakkında, alışkanlıkları, nüfusları, pazar payları, tüketim kültürleri gibi birçok ticari faktör hakkında bilgi toplanabiliyor. Bu durum iş fikirleri üretmek için kişiye yegâne fırsatlar kazandırır. Günümüzde iş fikirleri en çok internet ve teknoloji alanında bulunuyor. İnsanların en çok vakit harcadıkları internet, bir doğal ihtiyaç halini almış olup, bunu fırsata dönüştürmek isteyen kar amacı güden kuruluşlar için bulunmaz bir pazar oluşturmuştur.

İş Fikirleri İçin Uygun Destek ve Sermaye Kaynakları

Elinizde sermaye ve emek gücünüz varsa iş fikrini elinizdeki maddi güce göre değerlendirip kısa ve uzun vadede planlar yaparak, ne kadarlık bir riski kaldırabileceğinizi hesaplamanız ve ona göre iş fikirleri arasından uygun olanı seçmeniz gerekmektedir. Eğer bir iş fikriniz var ama sermaye bulamıyorsanız. Bu konuda endişe etmenize gerek yok. Türkiye’de yeni iş fikirlerine yönelik çeşitli devlet destekleri bulunuyor. Örneğin; KOSGEB bünyesinde alacağınız eğitim ile iş fikrinize ait proje hazırlayıp, sunumunu yapabilir ve 70 bin TL gibi bir rakamı hibe kredi olarak alabilirsiniz. Türkiye’de devletin desteklediği birçok hibe, düşük faizli, uzun geri ödeme türünde yatırım kredileri mevcut ve bunlar başarılı iş fikirlerine sahip risk alabilen girişimcilere sunuluyor.

Devlet desteği dışında özel sektörde bulunan büyük çaplı yatırım firmalarına uygun bir şekilde sunacağınız projeniz ile destek almanız mümkündür. Tabi özel sektörde alacağınız destek, projenize ya sermaye olarak dönecek ya da ortaklık olarak dönecektir. İş fikrinizin gücü, üretilmesi esnasındaki maliyeti, karlılığı gibi etkenler size uygun yatırımcı bulmanızı sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin