TÜGİAD Başkan Yardımcısı Ercan Kahraman, üniversite öğrencilerine kendi hayat tecrübesini aktararak, başarılı girişimciliğin şifrelerini verdi.
Türkiye Genç İş adamları Derneği (TÜGİAD) üyeleri, üniversite-iş dünyası işbirliği kapsamında TÜGİAD Ankara Şubesi ile TOBB-ETÜ’nün birlikte yürüttüğü Girişimcilik ve Liderlik dersine katılımcı olmaya devam ediyor. İşbirliği kapsamında her hafta TUGİAD üyesi bir işadamı öğrencilere kendi girişimcilik serüvenini aktarıyor. TOBB-ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü tarafından sürdürülen dersin bu haftaki konuğu TÜGİAD Başkan Yardımcısı Ercan Kahraman oldu. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden CEPAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Kahraman, şirketin büyüme süreci ve başarılarından örneklerle girişimcilik konusunda gençlere ipuçları verdi.
Girişimcilik serüveninin başlarında girdiği bazı işlerde başarısız olduktan sonra, “sorumluluk” duygusu, “düşünme” ve “problem çözme” yetisi kazanarak başarı merdivenlerini bir bir tırmanışını anlatan Kahraman, gerektiğinde risk alma ve fırsatları iyi değerlendirmenin önemini vurguladı.
Kahraman, iş hayatında para kazanmak kadar paranın nasıl kullanılacağını bilmenin de şart olduğunu belirterek, bu konuda önceleri yaptığı hatalardan, doğruyu öğrenme noktasına geldiğini anlattı. Ticaret yapılan çevrede başkasının alanına girmemeye dikkat edilmesi uyarısında da bulunan Kahraman, “Benim mutluğum başkasının mutsuzluğu oluyorsa, bunun bana hata getireceğini öğrendim” dedi. Kahraman, bu deneyimler sürecinde ÇEPAŞ’ı büyüterek Türkiye’nin her yerine hizmet veren bir kuruluş haline getirdiklerini kaydetti.
İşadamı örgütlerinin önemi…
Girişimcileri çatısı altında toplayan TÜGİAD gibi kuruluşların, özel sektörün büyüme ve dünyaya açılma performansına büyük katkı yaptığını anlatan Kahraman, TÜGİAD’a üye olmanın kendi başarı sürecinde önemli bir katalizör olduğunu ifade etti. Kahraman, “TÜGİAD’ın bana ne gibi avantajları oldu? ÇEPAŞ A.Ş.’ye dünya demir çelik sektörünün en büyüklerinden İspanyol Gonvarri ile anlaşmamızın kapılarını TÜGİAD açtı. 2013 yılının başında ortaklığımızı kurduk. Şu anda Kolombiya, İspanya ve Türkiye’de alanımızı genişlettik, istihdamımızı en az iki katına çıkartıyoruz. Şu anki projelerimiz yenilenebilir enerji, güneş enerjisi sistemleriyle ilgili de yatırım yapıyoruz” dedi.
TÜGİAD bünyesinde genç girişimciliğin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Kahraman, TÜGİAD Akademi’nin kurulduğunu belirterek, “Üniversitelilerle TÜGİAD bünyesindeki işadamlarını bir araya getirip etkileşimler sağlıyoruz.” diye konuştu.
İş hayatında başarı Türkiye’nin istikrarına endeksli…
Genç girişimci adaylarının iş hayatındaki başarısının, Türkiye’nin istikrarı ve büyümesine endeksli olduğunun altını çizen Kahraman, “Türkiye Cumhuriyetinin kalkınması ne kadar iyiyse, dış politikasında, dış ticaretinde, ülke ekonomisinde ne kadar ciddi atılımlar yapıyorsa, bizler de onların parametresinde aynı büyümeyi yaşadık” dedi. Kahraman gençlere, “Türkiye ne kadar çok büyüyorsa, ileriye gidiyorsa sizler de üniversiteden mezun olduğunuzda yapacağınız işte o kadar ileriye gideceksinizdir. Üniversiteden çıktıktan sonra ne kadar çok insan tanırsanız ne kadar çok arkadaşınız olursa, arkadaşlarınız sizi bir aşamaya getirecektir” tavsiyelerinde bulundu.
Türkiye’nin jeostratejik konumu dolayısıyla AB ülkelerinin tamamen Türkiye’ye bağımlı hale geldiğini söyleyen Kahraman, “Bir işe adım atıyorken eğer siz kendi işinize sahip çıkmazsanız, çalışmazsanız, emek harcamazsanız; bunun sonucu zaten başarısızlık getirecektir. Atatürk’ün düşüncelerini kendinize kılavuz olarak alırsanız, zaten gelecekte başarıyı yakalamamak gibi bir şey sizlerden birisi olmayacaktır” diye konuştu.