iPhone 7’nin en önemli özelliği, sahip olmadığı bir aparattan, kulaklık girişinden, geliyor. Apple’ın son akıllı telefonu, kulaklık girişi olmayan ilk telefon olma özelliğine sahip. Ne yazık ki iPhone 7’nin bu karizması uzun sürmedi. Telefonun ilk kullanıcıları, kısa süre içerisinde, bluetooth kulaklıkların ses açma fonksiyonlarının çalışmadığını (telefon üzerinden yapılan ses açıp kapama fonksiyonunda herhangi bir sıkıntı yok) ve kulaklık üzerinden yapay zeka uygulaması Siri’ye girilemediğini fark etti. İlk başlarda sadece kullanıcı yorumu olarak yer alan bu ifadeler, Apple tarafından da doğrulandı. Apple, iş ve teknoloji sitesi Business Insider’a yaptığı açıklamada, ses açma kapama ve Siri’ye bağlanma noktasında bazı sorunlar yaşandığını ve bu sorunların yazılımdan kaynaklandığını açıkladı.

Analog 3.5 mm kulaklık girişli versiyonların aksine Lightning kulaklıklar tamamen yazılım temelli çalışıyor. Apple, Business Insider’a yaptığı açıklamada bu sorunun iOS 10 ve iOS 10.0.1 işletim sistemlerindeki bir hatadan kaynaklandığını, iOS 10.1 ve iOS 10.02 ile birlikte çözüleceğini ifade etti.
Bazı kullanıcılar, kulaklıkları birkaç defa çıkarıp taktıklarında (yazılımsal olarak çıkarıp takmak) sorunun düzeldiğini söylüyor. Bu demek oluyor ki arızayı eski yöntemlerle, kapatıp açmayla çözebilirsiniz. En azından en yakın iOS güncellemesi gelene kadar kulaklıkları böyle kullanmakta fayda var. Hataya sebebiyet veren algoritma henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil, en azından kullanıcılar için bu gerçek. Ses açma kapama ve Siri hatası bazı durumlarda aynı anda gerçekleşiyor.
Bu krizden sonra, Apple’ın kulaklık girişi kararının muhalifleri seslerini tekrardan yükseltmeye başladılar. 3.5 mm kulaklık jack girişi, dünya üzerinden belki de en çok kabul gören standarttır. Metrik birimi kullanmayan ülkeler dahi kulaklık girişi konusunda dünyanın geri kalanı ile aynı girişleri kullanır. Hal böyle olunca, Apple’ın diğer bütün markaları saf dışı bırakan ve dolayısıyla kullanıcılarını Apple Airpod almaya zorlayan bu hamlesi oldukça tepki çekiyor.

Apple’ın kulaklık girişlerini ortadan kaldırmasının nedeni, gerçek manasıyla su geçirmez bir telefon üretebilmekti. Bazı uzmanlar, kulaklık girişlerini kaldırmanın doğru ancak erken olduğunu ifade ediyor. Basit su spreyleri yerine tam su dayancına sahip telefon üretmek için kulaklık girişinin yanı sıra şarj girişlerinin de kaldırılması gerekiyor. Kısacası kablosuz şarj olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Dolayısıyla kulaklık girişlerini, kablosuz şarj özelliğiyle birlikte kaldırmak en mantıklı tercih olacaktı.
Tüm bu sorunlara ve eleştirilere rağmen Apple çılgınlığı başta Amerika olmak üzere tüm dünyada katlanarak artıyor. Yılın son çeyreğinde çıkmasına rağmen iPhone 7’nin, 2016 yılının en çok satan telefonu olması bekleniyor.
Yazılımdan kaynaklanıyorsa her şekilde sorunu çözerler.