Akıllı Telefon Çılgınlığı Artarak Devam Ediyor

2014 yılında dünya genelinde toplam 1.2 milyar akıllı telefon satıldı, bu yıl satışların %8 artması ve toplam 1.3 milyarı  geçmesi beklenmekte. Aynı durum ülkemiz için de geçerli, 2014 yılında ülkemizde 10.5 milyon akıllı telefon satışı gerçekleşti. 2015’in ilk 6 ayında bu sayı 5.6 milyondu, yıl sonuna gelindiğinde toplam satışının 11 milyonu geçeceği tahmin ediliyor. Özellikle Çin piyasasının doygunluğa ulaşacağı ve akıllı telefon satışlarında düşüş yaşanacağı tahminleri şu an için pek de doğru çıkacak gibi görünmüyor. Bazı uzmanlara göre 3 ayrı nedenden ötürü, akıllı telefon çıkgınlığı artmaya devam edecek.

1) 4G Özellikli Telefonların Piyasaya Girişi

4G, tüm dünyanın uzun süredir beklediği bir teknolojiydi. Kullanım ömrünü tamamlayan 3G’nin düşük internet hızı, günümüzün yoğun internet kullanımına ve insanların mobilitesine ayak uyduramıyor. 4G’nin bazı ülkelerde kullanıma girmesiyle birlikte internet hızları arttı ve üreticiler artık 4G özellikli telefonlar üretmek zorunda kaldı.

Özellikle yakın zamanda 4G teknolojisine geçmiş ve geceçek ülkelerde, 3G özellikli eski telefonlar yerini hızla yeni model telefonlara bırakıyor. Akıllı telefonları kullanmaya yeni başlayan olan ülkelerde bu değiştirme oranları çok daha yüksek. Gelişmekte olan ülkelerde bir telefonun ortalama kullanım süresi 11 – 12 ay iken ülkemizde 14 ay. ABD, Çin ve Avrupa ülkelerinde ise 20 ay. Dünyada bir telefonu en uzun süre kullananlar ise Koreliler. Güney Kore’de akıllı telefon kullanım ömrü ortalama 25 ay.

2) Orta Segment Telefonların Yaygınlaşması

Akıllı telefonlar yakın zamana kadar lüks eşya statüsündeydi. Ancak son aylarda çıkan ucuz akıllı telefonlarla bu algı kırıldı. Ayrıca ilk çıktıklarında çok pahalı olan Samsung  S4 gibi bazı telefonlar artık çok daha ucuza alınabiliyor. Bu durum çok daha geniş halk kitlelerini, akıllı telefon müşterisi haline getirdi. Orta ve alt segment olarak adlandırılan 250 dolar altı telefonların, toplam satıştaki payı yüzde 60’a yaklaştı.

3) Büyük Ekranlara Olan İlgi

Akıllı telefonların ilk çıktığı yıllarda insanlar, 4 – 5 inçlik ekranların çok büyük olduğunu, böyle devasa bir şeyi kimsenin cebinde taşımak istemeyeceğini düşünüyordu. Bugüne gelindiğindeyse algı tamamen değişmiş durumda. İnsanlar gittikçe daha büyük telefonları tercih etmeye başladı, eski küçük ekranlı akıllı telefonlar büyük ekranlı yeni telefonlarla değiştiriliyor.

Günümüzde, yeni satılan telefonlarda en çok talebi 5 inçlik ekranlar görmekte. 5 inç ve üzeri ekranların satışlardaki toplam payı yüzde 47. Geçen yıl 5 inç telefon satışları yaklaşık 2 kat arttı. Benzer bir durumun bu yıl da yaşanması bekleniyor. Ülkemizde 5 inç ve üzeri ekran büyüklüğüne sahip telefonların pazardaki payı yüzde 30 seviyelerinde. Bu oranın, dünyada oranı olan yüzde 47’ye ulaşana kadar, ülkemizde, büyük ekranlı telefon satışlarının artarak devam edeceği öngörülebilir.

Her yıl yaklaşık 10 milyar dolarlık telefon harcaması yapıyoruz ve bu paranın tamamına yakını yurt dışına gidiyor. Vestel ve Casper gibi Türk markaları henüz bu sektörde önemli pazar payları elde edemedi. Bu markaların büyümesi ve en azından yurt içi pazarına hakim olabilmesi için, değişen akıllı telefon trendlerini göz önünde bulundurarak bir an önce Ar-Ge çalışmalarına başlaması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin